Jelovnik

 

ZIMSKI 

PROLJETNI 

LJETNI 

JESENSKI 

ZIMSKI 2.




Ponedjeljak
15.04. (br.11.)
Utorak
16.04. (br. 12.)
Srijeda
17.04. (br. .)
Četvrtak
18.04. (br. 14.)
Petak
19.04. (br. 15.)
Integralna pšenična krupica s posipom od tamne čokolade Kukuruzna krupica sa sjemenkama sezama i probiotičkim jogurtom   Muesli, mlijeko Miješani kruh, polutvrdi sir, čaj
Voće Voće   Voće Voće
Varivo od leće sa svinjetinom, pšenični polubijeli kruh Juha od rajčice s prosom, popečci od zobenih pahuljica, pire od krumpira i batata, umak od špinata   Juha od povrća s heljdom, pohana piletina, rizi-bizi, salata od crvenog kupusa i celera, raženi kruh Riblja juha, pečena škarpina, blitva na lešo s krumpirom, kruh sa sjemenkama
Kiflice sa šunkom i sirom Raženi kruh, marmelada   Kukuruzni kruh, namaz od slanine i svježeg sira Mliječno pecivo, acidofil
SLIKA SLIKA   SLIKA
SLIKA
 


 

Briga o djeci s posebnim potrebama u prehrani

Djeca alergična na orašaste plodove dobiju kruh bez sjemenki, kad je na jelovniku pecivo sa sjemenkama.
Djeca alergična na med dobiju džem.
Djeca alergična na ribu dobiju piletinu.
Djeca alergična na rajčicu, mrkvu, mahune, grah, grašak, bob, leću,  soju ili drugo povrće dobiju ručak bez navedenog povrća (dobiju drugo povrće koje je taj tjedan na jelovniku).
Djeca alergična na neku vrstu voća  dobiju drugo voće koje je taj tjedan na jelovniku.



Djeca alergična na kravlje mlijeko i jaja
 
Kravlje mlijeko se zamjenjuje zobenim mlijekom, bademovim mlijekom ili nekim drugim u dogovoru sa roditeljima.
Npr. kada je na jelovniku tjestenina djeca dobiju pužiće bez jaja.
Mliječni keks - keks bez jaja i mlijeka,npr sport keks.

Kod bezglutenske prehrane koriste se proizvodi i namirnice bez glutena te ukoliko je na jelovniku npr tjestenina,
djeca dobiju tjesteninu bez glutena, ukoliko je jelo u kojem se koristi brašno tada se dodaje brašno bez glutena.





Podatke i dokumentaciju roditelji dostavljaju višoj medicinskoj sestri nakon testiranja i obrade kod doktora određene specijalnosti. Po tom se izrađuje plan prehrane djeteta o čemu se pismeno obavještava centralna kuhinja ( gl. kuhar/ica) i područne kuhinje objekta na koji je dijete smješteno. Obavezno se pismeno daju upute odgojiteljima skupine uz dodatna usmena pojašnjenja. Dokumentaciju prikuplja, obrađuje i čuva viša medicinska sestra.

Viša medicinska sestra prati provođenje preporučenih uputa o prehrani i dalje po potrebi usklađuje s novonastalim potrebama ako do njih dođe.

O pripremi obroka, transportu i distribuciju na objekt na kojem je smješteno dijete s posebnom potrebom, brine gl. kuhar/ica.

Odgajatelji skupina na osnovu pismenih i usmenih uputa više medicinske sestre vode brigu da dijete s posebnom potrebom u prehrani dobije i pojede za njega pripremljeni obrok, odnosno da ne pojede hranu koja mu je zabranjena.


Ispiši stranicu