JESEN U VRTIĆU - DANI KRUHA I DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE, DAN JABUKA

Tijekom čitavog listopada u vrtiću obilježavamo Dane kruha – dane zahvalnosti za plodove Zemlje, kada se podsjećamo koliko je važno biti zahvalan za sve ono što nam naša zemlja daje  te  kako trebamo cijeniti i čuvati zemlju. Kroz različite istraživačko – spoznajne i stvaralačke aktivnosti djeca su imala mogućnost upoznati se sa procesom nastajanja kruha (od zrna do kruha) te načinom pripreme različitih jesenskih plodova zemlje. Tako su tijekom listopada u vrtiću djeca mijesila kruh, modelirala različite kiflice i peciva, upoznala se sa različitim alatima koji su se koristili ili se još uvijek koriste u obradi zemlje i pripremi kruha te raznim  običajima, kao i kulturom ophođenja prema kruhu i zbrinjavanjem njegovih ostataka. Također, djeca su kroz aktivnosti izražavanja i stvaranja izražavala svoj doživljaje i viđenja jeseni i njezinih plodova.

Povodom Dana kruha – dana izražavanja zahvalnosti za plodove zemlje, 16. listopada smo u vrtiću organizirali svečanost na kojoj su djeca starijih vrtićkih  skupina („Slonići“, „Bubamare“, Leptirići“, „Vučići“ i „Vrapčići“) izvela recitacije, a zatim je svećenik blagoslovio djecu i sve djelatnike vrtića. Nakon toga su djeca sa svojim odgojiteljima blagovala kruh i ostale pekarske proizvode koje su kod kuće pripremala sa svojim roditeljima i bakama. 

U tjednu od 21. do 25. listopada u vrtiću smo obilježili i Dan jabuka. Prisjetili smo se da se jabuka, kao "kraljica voća" ubraja u jedno od najzdravijih vrsta voća i zato smo sretni da je ujedno i voće našeg podneblja. Djeca su imala priliku istraživati kako jabuka nastaje (vegetacijski ciklus), kako izgleda te koje sve sorte jabuka postoje. Zajedno s roditeljima i odgojiteljima  djeca su rezala, sjeckala i ribala jabuke te od njih pripremala ukusne štrudle i pite, ali i ukusne sokove od jabuka. 

Zahvaljujemo svim roditeljima, bakama i djedovima koji su se na bilo koji način uključili u naše jesenske aktivnosti!

 

Ispiši stranicu