Zašto djecu treba cijepiti?


U posljednje vrijeme rijetko je koja tema u medicini toliko kontroverzna kao što je to cijepljenje djece. Cijepiti djecu ili ne?

U vremenu kada sve više roditelja odbija cijepiti svoju djecu htjeli bismo podsjetiti na razloge zbog koji su cjepiva uvedena, zašto su postala obavezna te zašto pedijatri zastupaju cijepljenje djece?

Cijepljenje je postupak unošenja u organizam tvari koja će ga zaštiti ako dođe u kontakt s određenim uzročnikom; dakle, tijelo će stvoriti imunitet tj. otpornost prema određenoj bolesti. Ta tvar može biti umrtvljeni, oslabljeni mikroorganizam, samo jedan njegov dio ili gotovo protutijelo koje pruža zaštitu. U pripravljanju cjepiva koriste se različite tvari koje osiguravaju da cjepivo bude sigurno, stabilno i učinkovito (dovoljno zaštitno), a da ne šteti organizmu u koji se unosi te da ima što manje nuspojava. S razvojem tehnologije mnoge popratne tvari smanjene su na najmanju moguću mjeru ili potpuno izostavljena iz sastava cjepiva ako je dokazana njihova štetnost (npr. teški metali). Dakle, uvijek se nastoji proizvesti cjepivo s najmanjom škodljivošću, a najvišom djelotvornosti tj. zaštitnosti.

Cijepljenje djeteta odvija se prema određenom kalendaru po kojem se cjepiva moraju ponavljati da bi bila dovoljno zaštitna, što znači da postoje primovakcinacije u prvoj godini života, a u drugoj i petoj se vrše revakcinacije koje su također određene i za školsku dob. Dakle, ako je dijete primilo samo primovakcinaciju, cjepivo ga neće dalje dostatno štititi od tih bolesti, otprilike kao da se dijete uopće nije cijepilo. Zato se ista cjepiva ponavljaju po određenom redu – tzv. kalendaru cijepljenja.

Povijesno gledano, cijepljenje protiv zaraznih bolesti smatra se jednom od najvećih dostignuća novije ere. Zbog uvođenja cjepiva niz bolesti se više ne pojavljuje te je smrtnost i invaliditet od tih bolesti sveden na najmanju mjeru ili je pak u potpunosti nestao. Bolesti protiv kojih se provodi sustavno cijepljenje potisnute su, a neke i eliminirane ili iskorijenjene (poliomijelitis, difterija).


PROMJENA TRENDOVA

Dobra edukacija je neophodno potrebna u odlučivanju roditelja o zdravlju svoje djece.Desetak godina ranije nije bilo upitno što sadrži cjepivo te je li i u kojoj mjeri štetno, što također nije dobro. Svaki roditelj ima pravo znati s čim se njegovo dijete cijepi, a svako cjepivo može imati i svoje nuspojave – baš poput svakog drugog lijeka. Situacija je danas drugačija. Danas sve više roditelja odbija cijepljenje svoje djece, većinom zbog napisa u medijima gdje se nerijetko provlače teorije zavjere farmaceutske industrije, nesigurnosti ili straha od teških bolesti za koje su čuli da ih cjepivo može izazvati. Stoga smatraju da će zdravlje svog djeteta moći osigurati samo prirodnim jačanjem imuniteta.

Jako je važno, ali istodobno i teško ponovo vratiti svijest o dobrobiti cjepiva. Nužno je govoriti o smanjenju pojave određenih zaraznih bolesti i njihovih teških komplikacija kao što su invaliditet i smrt, važnost cjepiva za individuu, ali i cijelu populaciju uopće, te pokušati umanjiti strah od povezanosti teških kroničnih bolesti s cjepivom, kao što je primjerice autizam.

Presudan je još jedan važan čimbenik, a to je povećana svijest populacije o zdravlju, zdravoj prehrani, posebnim vrstama prehrane (primjerice vegetarijanstvu), prirodnim porodima i slično. Dobra edukacija je neophodno potrebna u odlučivanju roditelja o zdravlju svoje djece jer ona sama o tome još ne mogu donositi odluke. To razdoblje je izrazito vulnerabilno zbog čega svakako treba educirati  roditelje što je dobro za njihovo dijete, a što nije i zbog čega.

Dok jedni tvrde da bi se roditelji o cijeloj temi trebali što više educirati i sami donositi odluke za svoje dijete, stručnjaci ističu da je to također opasno, budući da nestručne osobe ne mogu donositi kvalificirane odluke, tj. mogu izvesti loše i pogrešne zaključka, voditi se emocijama i medijskim senzacijama a ne činjenicama i istraživanjima.

ZAKLJUČAK

Svatko se mora brinuti za svoje zdravlje ali onaj tko najviše zna o zdravlju je stručnjak – liječnik, pedijatar ili obiteljski liječnik kojem ste povjerili svoje dijete. Svojom edukacijom stručnjak je stekao daleko veće znanje o zdravlju i bolesti, znanje koje mora iz dana u dan nadograđivati novim spoznajama kako bi pratio suvremene trendove znanosti, a svoje znanje bazirao na medicini temeljenoj na znanstvenim dokazima.

Stoga, dragi roditelji dobro razmislite: CIJEPLJENJEM možete učinkovito spriječiti zarazne bolesti koje mogu imati trajne i smrtonosne posljedice a riskirate samo prolazne nuspojave; NE CIJEPLJENJEM riskirate daleko više – pojavu ozbiljnih zaraznih bolesti a sve zbog straha od nedokazanih i neutemeljenih pretpostavki.
 
Tekst pripremila i sastavila:
Zdravstvena voditeljica - Jelica Dabro Ključević, vms


Ispiši stranicu