SUDJELOVANJE U HUMANITARNO-EDUKATIVNO PROGRAMU ŠKOLE ZA AFRIKU

Dječji vrtić „En ten tini“ drugu godinu za redom sudjeluje u edukativno-humanitarnom  projektu „Škole za Afriku“. U program su uključene četiri vrtićke skupine: “Vučići”, “Vrapčići”, “Potočnice” i “Maslačak”. Ove pedagoške godine nam je cilj  prikupljanje pomoći za najranjivije djevojčice i dječake u Madagaskaru, gdje tek svako treće dijete završi osnovnu školu, a 97% učitelja nije obrazovano za svoju važnu ulogu. Odrastanje djece ove afričke države obilježeno je velikim siromaštvom, sve češćim vremenskim nepogodama koje uzrokuju klimatske promjene te uništavaju njihove domove i škole, kao i brojnim preprekama u ostvarivanju njihovih temeljnih prava.

Donacije koje ćemo ove godine prikupljati kroz naš program usmjerit će se u obnovu i izgradnju škola otpornih na vremenske nepogode, edukaciju učitelja koji većinom nisu formalno obrazovani za obavljanje svoje važne uloge, osiguravanje školarina najsiromašnijoj djeci bez kojih bi za njih školska vrata ostala zauvijek zatvorena te provedbu ostalih aktivnosti kako bi se baš svako dijete u Madagaskaru obrazovalo. Djeci će se osigurati pristup čistoj, pitkoj vodi i sanitarnim prostorijama, izgradit će se  školska igrališta, a učionice opremiti potrebnim edukacijskim materijalima, školskim klupama i stolicama.

Ovim programom  djeci je omogućeno da upoznaju drugu kulturu kroz razne materijale i aktivnosti u odgojno-obrazovniom procesu. Odgojitelji osmišljaju prostorno-materijalni kontekst kako bi djeci što višepribližili afričku kulturu, običaje,  geografska obilježja kontinenta. Posebnost ovog programa jest i obrazovanje djece o dječjim pravima i odgovornostima, nejednakim mogućnostima te važnosti obrazovanja.Također, u programu se obilježavaju različiti važni datumi  (npr. Međunarodni dan tolerancije, Međunarodni dan djeteta, Međunarodni dan zagrljaja, itd.). Kao “Eko vrtić” naglasak stavljamo na štednju  električne energije, vode te na recikliranje  kao što razgovaramo s djecom o katastrofama uzrokovanih klimatskim promjenama.

Realizacija humanitarnih aktivnosti unutar programa planirana je putem humanitarnog sajma na kojem će se prodavati dječje rukotvorine s afričkim motivima te akcijom prikupljanja plastične ambalaže pod nazivom “Boce skupi  i novac za djecu prikupi”.


Vjerujemo da ćemo doprinosom velikih i malih omogućiti ostvarenje snova obrazovanju  te povećati kvalitetu života brojnih djevojčica i dječaka u Madagaskaru!
 
 

Ispiši stranicu