SENZORNA INTEGRACIJA - odgojna skupina „RIBICE“

Osjetilnost ili senzorika je normalna neurobiološka aktivnost. Odnosi se na proces registracije, organizacije i interpretacije osjetnih informacija u mozgu iz sljedećih osjetnih sustava;

·         Vestibularnog: kretanje i ravnoteža

·         Taktilnog: dodir

·         Proprioceptivnog: kretanje

·         Auditivnog: sluh

·         Vizualnog: vid

·         Olfaktornog: njuh

·         Gustativnog: okus

Dobrom organizacijom i integracijom podražaja u mozgu, dijete oblikuje percepciju, ponašanje i novo učenje. To dovodi do prikladnog i svrhovitog ponašanja. Kad dijete osjetni ili senzorički podražaj efikasno obradi, reagira primjereno i automatski, a to je preduvjet za stvaranje percepcije okoline. Cilj poticanja osjetilnosti je da dijete bude efikasno i sa svime se koristi, doživljavajući svijet oko sebe, ono unosi i osjetne informacije i gradi neuronsku mrežu koja mu omogućava da upotrijebi te informacije za razumijevanje okoline.

Osnovni osjetilni sustav sastoji se od:



1.      Osjeta dodira koji nam šalje informacije o teksturi, veličini i obliku predmeta, dodirujemo li mi nekoga ili netko dodiruje nas. Informacije dobivamo preko kože od glave do nožnih prstiju.

2.      Vestibularnog osjeta koji nam šalje informacije putem unutarnjeg uha o položaju našeg tijela u odnosu na silu težu, o ravnoteži i kretanju.

3.      Perceptivnog osjetila koje nam putem zglobova i zglobnih struktura te mišića daje informaciju o kretanju, položaju dijelova tijela te kvaliteti pokreta.

Ovi osjetni sustavi razvijaju se još u fetalnom razdoblju te je njihov dobar razvoj ključan za razvoj osjetila vida, sluha te njuha i okusa koji se razvijaju kasnije.



GUSTATIVNI

Osjetilne stanice u obliku pupoljaka nalaze se posvuda po jeziku. Pomoću njih razlikujemo slatko, kiselo, gorko i ljuto. Slatko najbolje osjećamo na vrhu jezika, slano sa strane, a gorko i kiselo na stražnjem dijelu jezika.

Osjetljivost na okuse:

-          Hipersenzitivna djeca: traže manje intenzivne okuse te izbjegavaju jesti hranu određene teksture ili temperature.

-          Hiposenzitivna djeca: obično traže intenzivne okuse hrane.



OLFAKTORNI

Osjetilni receptori, milijarde sićušnih stanica s dlačicama nalaze se u nosu odmah ispod čeonog režnja mozga. Podražuju ih kemijski spojevi u zraku. Neki mirisi smiruju, npr. lavanda, limun, ružmarin, kamilica, jasmin…

Osjetljivost na mirise:

-          Hipersenzitivna djeca: neki mirisi ometaju igru i učenje. Djeca izbjegavaju intenzivne mirise u parfumerijama, kuhinjama, sanitarijama ili mirise određene hrane (brokula, kiseli kupus, luk…) Takvoj djeci mirise treba reducirati, a zatim ih postupno uvoditi radi navikavanja.

-          Hiposenzitivna djeca: traže intenzivne mirise, vole jako začinjenu hranu.

Rado se zadržavaju u prostorijama gdje prevladava intenzivan miris, poput kuhinje, sanitarija, parfumerija… 

Ispiši stranicu