SENZORNA INTEGRACIJA - odgojna skupina „RIBICE“
Osjetilnost ili senzorika je normalna neurobiološka aktivnost. Odnosi se na proces registracije, organizacije i interpretacije osjetnih informacija u mozgu iz sljedećih osjetnih sustava;
· Vestibularnog: kretanje i ravnoteža
· Taktilnog: dodir
· Proprioceptivnog: kretanje
· Auditivnog: sluh
· Vizualnog: vid
· Olfaktornog: njuh
· Gustativnog: okus
Dobrom organizacijom i integracijom podražaja u mozgu, dijete oblikuje percepciju, ponašanje i novo učenje. To dovodi do prikladnog i svrhovitog ponašanja. Kad dijete osjetni ili senzorički podražaj efikasno obradi, reagira primjereno i automatski, a to je preduvjet za stvaranje percepcije okoline. Cilj poticanja osjetilnosti je da dijete bude efikasno i sa svime se koristi, doživljavajući svijet oko sebe, ono unosi i osjetne informacije i gradi neuronsku mrežu koja mu omogućava da upotrijebi te informacije za razumijevanje okoline.
Osnovni osjetilni sustav sastoji se od:
1. Osjeta dodira koji nam šalje informacije o teksturi, veličini i obliku predmeta, dodirujemo li mi nekoga ili netko dodiruje nas. Informacije dobivamo preko kože od glave do nožnih prstiju.
2. Vestibularnog osjeta koji nam šalje informacije putem unutarnjeg uha o položaju našeg tijela u odnosu na silu težu, o ravnoteži i kretanju.
3. Perceptivnog osjetila koje nam putem zglobova i zglobnih struktura te mišića daje informaciju o kretanju, položaju dijelova tijela te kvaliteti pokreta.
Ovi osjetni sustavi razvijaju se još u fetalnom razdoblju te je njihov dobar razvoj ključan za razvoj osjetila vida, sluha te njuha i okusa koji se razvijaju kasnije.
GUSTATIVNI
Osjetilne stanice u obliku pupoljaka nalaze se posvuda po jeziku. Pomoću njih razlikujemo slatko, kiselo, gorko i ljuto. Slatko najbolje osjećamo na vrhu jezika, slano sa strane, a gorko i kiselo na stražnjem dijelu jezika.
Osjetljivost na okuse:
- Hipersenzitivna djeca: traže manje intenzivne okuse te izbjegavaju jesti hranu određene teksture ili temperature.
- Hiposenzitivna djeca: obično traže intenzivne okuse hrane.
OLFAKTORNI
Osjetilni receptori, milijarde sićušnih stanica s dlačicama nalaze se u nosu odmah ispod čeonog režnja mozga. Podražuju ih kemijski spojevi u zraku. Neki mirisi smiruju, npr. lavanda, limun, ružmarin, kamilica, jasmin…
Osjetljivost na mirise:
- Hipersenzitivna djeca: neki mirisi ometaju igru i učenje. Djeca izbjegavaju intenzivne mirise u parfumerijama, kuhinjama, sanitarijama ili mirise određene hrane (brokula, kiseli kupus, luk…) Takvoj djeci mirise treba reducirati, a zatim ih postupno uvoditi radi navikavanja.
- Hiposenzitivna djeca: traže intenzivne mirise, vole jako začinjenu hranu.
Rado se zadržavaju u prostorijama gdje prevladava intenzivan miris, poput kuhinje, sanitarija, parfumerija…
Ispiši stranicu