AUDITIVNA STIMULACIJA - odgojna Montessori skupina "PČELICE"

Ono što dijete doživljava sluhom, vidom, opipom, okusom, mirisom i podražajem tijela, odgovorno je za to kako se ono ponaša i osjeća. Bogato pripremljena okolina omogućuje djeci već od najranije dobi „buđenje“ osjetila.

Auditivni sustav prima informacije o svemu što čujemo. Poteškoće u senzornoj integraciji auditivnih informacija očituju se kod djece kao pretjerano zapažanje uobičajenih tihih zvukova ili nemogućnost održavanja usmjerene pažnje zbog zvukova iz okoline. Djeca mogu ostavljati dojam kao da ne čuju dobro.

Auditivni sustav (sluh) primarno daje značenje zvukovima. Njime se štitimo od opasnosti iz okoline, orijentiramo u prostoru, utječu na koncentraciju i pažnju te velikim dijelom na govorno-jezični razvoj.

U našoj Montessori jasličkoj skupini „Pčelice“ prostor je podijeljen na module, a jedan od njih je i modul osjetilnosti. U tom modulu stimuliraju se sva dječja osjetila – vid, opip, okus i sluh.

U auditivnom osjetilnom sustavu zvukove smo proizvodili uz pomoć limenki gdje su djeca proizvodila zvukove „tiho – glasno“, istraživali zvukove uz pomoć epruveti punjenih različitom količinom riže, stvarali zvuk uz pomoć kuhinjskog pribora – različit zvuk – različita jačina i boja zvuka; pronalaženje kutije s predmetom (tri jednake kartonske kutije – pogodi u kojoj je predmet). Prepoznavali su zvukove s CD-a te slušali različite tonalitete glasa pjevanjem pjesmica.

Vježbe za auditivnu stimulaciju bile su najzanimljiviji dio u kojem su se djeca veselila zvukovima koje proizvode te su iz tog razloga tamo provodili najviše vremena za vrijeme boravka u skupini. 

Ispiši stranicu