Skupina "Zečići" - radionica u knjižnici

Dana 18.3,2023., na Odjelu za djecu i mlade Knjižnice Jelkovec, djeca, roditelji i odgojitelji odgojno-obrazovne skupine “Zečići” održali su radionicu za poticanje razvoja rane pismenosti.
 
Od najranije dobi djeca su okružena materijalima za poticanje razvoja rane pismenosti. Ne očekuje se da djeca u vrtiću uče čitati i pisati, već da manipuliranjem materijalima različitih tekstura, veličina i oblika razvijaju preciznost, koordinaciju pokreta i koncentraciju. Razvoj fine motorike uključuje i razvoj grafomotorike neophodne za ovladavanje vještinom pisanja. Aktivnosti koje su djeci zanimljive te u kojima vide smisao i značenje za sebe, angažirat će sve njihove potencijale te učinkovito djelovati na razvoj predčitalačkih vještina, ali i na njihov cjelokupni razvoj.
 
Na radionici su se od različitog pedagoški neoblikovanog materijala izrađivali didaktički materijali. Pojmovi koji su ponuđeni u igrama sa slovima odnose se na aktualne teme i procese u skupini, što dodatno motivira djecu na aktivnost. Izrađeni poticaji su nakon radionice ostali u knjižnici te su dostupni svakom djetetu, korisniku knjižnice. Na taj način se nastoji dodatno potaknuti interes djece za slova, pisanje i čitanje, ali i ukazati im na različite mogućnosti korištenja knjižnice. U ugodnoj atmosferi djeca su samostalno ili zajedno s roditeljima istraživala prostor i materijale u knjižnici. U knjižnici su također izloženi plakati s fotografijama aktivnosti za razvoj rane pismenosti djece iz skupine “Zečići”. Takva potvrda vrednovanja njihovog rada kod djece dodatno jača samopouzdanje te gradi njihovu pozitivnu sliku o sebi. Istovremeno se djecu i odrasle osvještava o aktivnoj ulozi djece kako u stvaranju svoga znanja, tako i u doprinosu svojoj lokalnoj zajednici.
 
Klaudija Martić, mag.praesc.educ., odg.
savjetnik
Nikolina Saili, odgojiteljica

Ispiši stranicu