EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

Europski tjedan mobilnosti obilježili smo kroz niz aktivnosti kroz koje smo osvještavali važnost kretanja za zdravlje čovjeka, kao i štetne utjecaje ispušnih plinova iz automobila za zdravlje čovjeka. usmjerili smo se na to što dijete može učiniti samo za svoje zdravlje i okoliš u kojem stanuje.
U  vrtićkim odgojnim skupinama  razgovarali smo i istraživali zašto je kretanje važno te kako utječe na ljudski organizam. Tijekom tjedna djeca su imala mogućnost sudjelovati u raznim oblicima tjelesne aktivnosti, kao što su poligon prepreka, šetnja naseljem, tjelovježba.  
 

ODGOJNA SKUPINA "SUNCOKRETI" U ŠETNJI NASELJEM
 
U dvorani u vrtiću djeca su imala priliku razvijati prirodne oblike kretanje (trčanje, hodanje, puzanje, povlačenje, penjanje te skakanje) te razvijati posebne motoričke vještine kroz igru prilikom izmjenjivanja različitih pokreta kao što su psihomotorna spretnost, koordinacija pokreta i ravnoteža prilikom hodanja po suženoj površini te vožnji biciklom. Poligon prepreka sadržavao je vježbe hodanja po neravnim površinama, vježbu povlačenja po klupi (potrbuške), vježbu penjanja te vježbu skok u dalj sa povišenog.
 


ODGOJNA SKUPINA "DUPINI"ODGOJNA SKUPINA "POTOČNICE"

 
Odgojne skupina "Suncokreti", "Ružice" i "Ivančice" su zajedničkim aktivnostima na dvorištu vrtića obilježila Europski tjedan mobilnosti. Prilikom boravka na otvorenom djeci su ponuđene aktivnosti: poligon prepreka s naglaskom na hodanje i provlačenje, igre s padobranom te povlačenje užeta. 

 

 Kretanje i hodanje smo nastojali primijeniti u svakodnevnim životnim situacijama, kao što je dolazak u vrtić, kao i povratak kući iz vrtića. Također, roditelje smo poticali  da borave s djecom u prirodi (šuma, park, livada) te provode raznovrsne tjelesne aktivnosti poput trčanja, tjelovježbe, vožnje biciklom i šetnje.

Odgojna skupina "Vjeverice" je u suradnji  s roditeljima organizirala druženje na biciklima, rolama i romobilima. Roditelji su sa svojom djecom, uz pomoć karte slijedila rutu na kojoj su imala i označene stanice sa zadacima. 
 


 

Svoje doživljaje u aktivnostima djeca su izrazila putem plakata.

 

  
 
Pripremila: Sanja Mušan, stručni suradnik pedagog

Ispiši stranicu