Noć knjige u Knjižnici "Jelkovec"

U radu s djecom na eko projektu „Slikovnicom do zdravlja”  proširivali smo dječju spoznaju o važnosti brige o svom zdravlju na njima blizak i zanimljiv način...čitajući priče. Činili smo to kroz priče koje su poticale djecu da osvijeste dijelove svoga tijela i njihove funkcije, te kako brinuti o svome tijelu da ostane zdravo (priče koje govore o važnosti sporta, važnosti očuvanja prirode za dobrobit našeg zdravlja, o važnosti higijene da bi spriječili viruse i bakterije da napadnu naše zdravlje). Uz fizičko zdravlje, važan dio je i očuvanje psihičkog zdravlja djece. I opet smo iskoristili slikovnicu da bi potakli emocionalno zdravlje...

U suradnji s Knjižnicom Jelkovec ove godine je naša skupina „Pužići“ sudjelovala na Noći knjige, 23.4.2021., na temu Slikovnica kao lijek. Odlučili smo kroz priču „Šuma Striborova”, ući u svijet bajke. U vrijeme kada su djeca pogođena raznim neugodnim događajima (potres, pandemija) , pričanje, prepričavanje priča i bajki su važne i korisne. One su put u svijet mašte, put u nevidljivi dio dječjeg razvoja, put u emocionalni svijet djeteta. Poistovjećivanje s likovima iz priča djeca se mogu osloboditi mnogih napetosti, strahova, neugodnih emocija,mogu doživjeti emocionalno rasterećenje i olakšanje, riješiti unutarnje konflikte koje lakše mogu izreći kao netko drugi ( često se djeca poistovjećuju s likovima suprotnim njima samima i njihovom ponašanju). Čitajući priče ili bajke djeca mogu doživjeti čitav niz različitih emocija, prepoznati snagu dobrih djela (pomaganje drugima) , prepoznati različite karakteristike ljudi i njihovih djela. Birajući takve uloge mogu razvijati svoje osobne snage i moći, jačati svoju samosvijest, samopouzdanje, a time i svoje emocionalno (psihičko) zdravlje.

Igra i mašta prirodan su način na koji djeca doživljavanja svijet oko sebe. Bogat izvor dječjoj mašti svakako su bajke, priče i njihovi likovi. Prerušavanjem u različite karaktere djeca dobivaju priliku isprobati i proživjeti situacije u sigurnom okruženju, izgovoriti ono što se možda ne usude, a priželjkuju.
Zato su djeca naše skupine na jedan dan postali mali Domaći, baka, snaha, ....i kao takvi se predstavili ispred knjižnice. Na temu likova iz priče Šuma Striborova pripremili smo i izložbu koja je postavljena u knjižnicu, a po povratku u vrtić iz knjižnice smo ponijeli puno različitih slikovnica koje će nam pomoći da još koji puta ušećemo u zanimljivi svijet bajke.

 

Pripremila: Jelena Korbar, odgojiteljica
 

Ispiši stranicu