CAP (Child assault program) - program prevencije zlostavljanja djece

Naziv CAP program dolazi od prvih slova engleskih riječi Child Assault Prevention koje u prijevodu znače prevencija napada na djecu. CAP program jedan je od najobuhvatnijih i najinovativnijih programa prevencije u svijetu. Nastao u SAD-u 1978. godine kada je osnovan Međunarodni centar za prevenciju napada (ICAP) s ciljem sprečavanja nasilja među ljudima putem osmišljavanja kurikuluma, istraživanja i ocjenjivanja, javnog prosvjećivanja i obuhvatnih treninga.

CAP program trenutno se primjenjuje u većini država SAD-a, i u dvadesetak država izvan SAD-a. U Hrvatskoj program se primjenjuje na inicijativu Udruge roditelja „Korak po korak“ koja je educirala i naš tim CAP pomagača.

DV „En ten tini“ počeo je primjenjivati CAP program prevencije zlostavljanja djece u pedagoškoj godini 2013./2014.

CAP radionice specijalizirane su za tri uzrasta djece: predškolsku dob, osnovnoškolce i tinejdžere. U našem vrtiću provodi se predškolski CAP program koji nudi roditeljima, odgajateljima i djeci strategije kojima će prevenirati verbalno, fizičko i seksualno nasilje, a krajnji cilj je doprinos zajednici u sprečavanju zlostavljanja.

CAP radionice provode se tri dana uzastopno i vode ih posebno educirani voditelji koji kroz igrokaze djecu nastoje educirati o tome kako očuvati svoja prava u različitim prijetećim situacijama te koje su efikasne strategije suočavanja u potencijalno opasnim situacijama.
 
 

Ispiši stranicu