Program prevencije karijesa djece predškolske dobi u dječjem vrtiću „En ten tini“

Gradski ured za zdravstvo i branitelje pokrenuo je 2007. godine inicijativu za provođenje Programa prevencije karijesa djece predškolske i školske dobi u suradnji sa Stomatološkom poliklinikom Zagreb.
Vrtići u gradu Zagrebu, koji omogućuju zdravo odrastanje i odgoj djeteta do polaska u osnovnu školu, prepoznali su važnost navedenog programa prevencije karijesa u djece.

Zahvaljujući razumijevanju i potpori koju je Gradski ured za zdravstvo i branitelje pružio preventivnim programima te susretljivosti ravnateljice dječjeg vrtića „En ten tini“ Mirjane Čuljak, pomoći zdravstvene voditeljice Jelice Dabro Ključević, odgojitelja i svih djelatnika dječjeg vrtića „En ten tini“, tijekom ožujka 2015. u dječjem vrtiću „En ten tini“ provodio se Program prevecije karijesa djece predškolske i školske dobi.

U sklopu navedenog programa, specijalisti dječje stomatologije iz Stomatološke poliklinike Zagreb održali su predavanja za djecu u dobi od četiri godine do predškolskog uzrasta te su pregledani zubu djece.

Zainteresiranost roditelja za navedenim program pokazuje činjenica da je informirane pristanke za sudjelovanje svoje djece u navedenom programu potpisalo 413 roditelja.Na roditeljskom sastanku održanom u objektu vrtića „En ten tini“ roditelji su imali prilike saznati više o prevenciji karijesa i važnosti sanacije zubi svoje djece. Za svako pregledano dijete roditelji su dobili pisano izviješće o stanju zubi.

S obzirom na to da 77% pregledane djece ima karijes očigledna je potreba za ovakvim preventivnim pregledima kako bi se promijenilo štetno zdravstveno ponašanje.

Dolaskom specijalista dječje dentalne medicine u vrtićke grupe potiče se interes i briga djece za vlastito oralno zdravlje. Važno  je razviti svijest o potrebi higijene usne šupljine već u ranom djetinjstvu. Predavanja u obliku Power point prezentacije prilagođena su dobi djece a djeca mogu postaviti pitanja u poznatom okruženju i ugodnoj atmosferi vrtića. Djeci se pravilno četkanje zuba demonstrira na modelu zubala na kojem i djeca mogu vježbati. Djecu se putem navedenog programa potiče da shvate važnost prenja zubi i da prepoznaju važnost pravilne prehrane za zdravlje zubi.

Podučava ih se na važnost redovitih preventivnih pregleda te se tako stvara pozitivan stav prema doktorima dentalne medicine i otklanja strah djece od dolaska u stomatološku ordinaciju.

Zajedničkim radom roditelj, doktora dentalne medicine i djelatnika vrtića djeca će naučiti kako se trebaju brinuti za zdravlje svojih zuba.

Ispiši stranicu